Дисципліна “Характеристика порушень психофізичного розвитку” вивчає особливості етіології, патогенезу та клінічних проявів відхилень психофізичного розвитку дитини.

Знання основ клінічних проявів відхилень у психофізичному розвитку необхідно для створення спеціальних умов та передумов для успішного виховання та навчання дітей із різними неврологічними, психічними, інтелектуальними, мовленнєвими, фізичними та соматичними порушеннями, а також ефективної корекції означених відхилень.

Вимоги до вихідного рівня знань і умінь, якими повинен володіти студент, приступаючи до вивчення даної дисципліни, - знання дисциплін «Вступ до спеціальності «Спеціальна освіта» і педагогічна деонтологія» «Анатомія, фізіологія, патологія дітей і підлітків», тощо. В результаті вивчення дисципліни студенти поглиблять знання щодо вікових особливостей психофізичного розвитку дітей; набудуть знань про особливості етіології, патогенезу та клінічних проявів порушень осіб із особливими освітніми потребами. А також навчаться застосовувати отримані знання при вивченні циклу дисциплін професійно-орієнтованої підготовки.

Загальною метою курсу є формування необхідних знань про особливості клінічного прояву інтелектуальних порушень для кваліфікованого здійснення професійної діяльності.